top of page

MAGINFLUENSA

Maginfluensa- Vad gäller?

Magsjuka är hemskt! Att vara barn och inte kunna beskriva riktigt hur illamåendet sköljer över dig, är om möjligt ännu värre. 


Symtom: Ofta feber. Kräkningar och diarréer. Kräkningarna upphör oftast efter ett dygn, men diarréer kan vara envisa och pågå i en vecka, ibland flera veckor.
Smitta: Mycket stor. Virus och bakterier finns i både kräkningar och diarréer. Viruset kan finnas kvar i avföringen i ca tre veckor. 


Var därför extra noga med handhygien vid blöjbyten och toabesök. Tvål och vatten, men även handsprit. 
 

Egenvård: Viktigast av allt är vätska. Barn är känsligare än vuxna för vätskebrist. De förlorar extra mycket vätska om de har kraftiga diarréer. Var extra observant på allmäntillstånd och vätskeintag på barn under 1 år. 


Barn som ammas - amma oftare och kortare stunder. Samma gäller om du ger modersmjölksersättning, mata tätare mål med mindre mängd. Barn över 2 månader med mycket och stora kräkningar och diarréer 
ger du även vätskeersättning. Fortsätt amma och ge vätskeersättning var femte minut. Fem ml. (1 tsk)
Om barnet börjar kräkas igen, trots små mängder och mat ofta - ge enbart vätskeersättning under några timmar så magen får lugna sig. Vänta inte för länge utan amning eller flaska, det är viktigt för små barn att få i sig energi, men avvakta lite och ge vätskeersättning om de kräks upp maten på en gång. 

 

Större barn måste också få vätskeersättning. Ge små mängder var femte minut. 5 - 10 ml. Det räcker inte med vatten. Kroppen förlorar salter vid magsjuka, och det är därför så viktigt med vätskeersättningen.
Så snart barnet inte kräks precis hela tiden, ger du vad barnet vill ha. T.ex svag saft, isglass, majsvälling, Proviva, yoghurt. Och vill de ha mat - ge det de önskar.


Ett barn som äter mår snabbt bättre. Men själva infektionen påverkas inte av maten. Skonsam och stoppande mat gör avföringen fastare, men viruset finns kvar. 
Exempel på mat som stoppar upp diarré är ris, kokt fisk, pasta, kokt kött, morotspuré, blåbärspure.

 

Sök läkare om: barnet inte kissat på åtta-tio timmar.
Inte orkar le åt någonting - helt håglös.

Ett uttorkat barn gråter utan tårar. Är mörk och insjunken under ögonen. Läpparna är torra, spruckna.

Huden "stannar kvar" som en liten topp, när du nyper försiktigt i huden.

Vid dessa symtom - åk till barnakuten direkt för vätska intravenöst. 


Förskola el skola kan de återgå till om inga kräkningar eller diarréer på två dygn!

Vill du gå en barn-hlr kurs? Kontakta ulrika@extima.se


bottom of page