top of page

FEBERKRAMP

Feberkramp - Vad är det?


Feberkramp är ofarligt, men ser väldigt otäckt och ”livsfarligt” ut. Som förälder blir det förhoppningsvis mindre obehagligt om man vet vad det är och hur det brukar ser ut.

 

Att barnet börjar krampa beror på en tillfällig retning av hjärnan. Retningen beror på att barns hjärnor är känsligare än vuxnas för temperaturförändringar.

 
Det är bra att ge febernedsättande medicin. Men risken för feberkramp försvinner inte, även om tempen går ned.

Hjärnan är känslig för temperaturförändring åt det hållet också.

 
Symtom: Börjar ofta med att barnet böjer huvudet bakåt och blir stel i hela kroppen. Sedan rycker kroppen kraftigt i både armar och ben. Ögonen ”rullar” ibland bakåt så bara ögonvitorna syns. Barnet blir blekt och läpparna kan bli blå. Det beror på att det är svårt att andas djupt när hela kroppen skakar. Barnet får syre, men inte lika effektivt som vanligt. Detta ger inte bestående skador, utan de får snabbt fin färg och andas djupare och bra då krampen släpper. 

 

En kramp brukar hålla i sig ungefär i en till två minuter. När krampen släpper lägger du barnet i stabilt sidoläge.

Det går inte att svälja sin saliv som vanligt när kroppen skakar helt okontrollerat så det samlas mycket saliv i munnen under en kramp och det behöver kunna rinna ut fritt.

Bli inte rädd om det även rinner ut lite blod. Det är lätt hänt att barnet biter sig i läppen eller tungan under krampen.

 
Försök att uppträda lugnt efteråt. Höga ljud är jobbigt när man just har krampat och det bästa är om du som vuxen försöker lugna och förmedla trygghet.

 
Feberkramp är inte samma sak som epilepsi, men ser likadant ut. 
Det finns inte mediciner som förhindrar att det händer igen, men du kan få recept på kramplösande medicin att ta till om det händer igen. 
Oftast släpper krampen innan du hinner ge medicinen, men det kan kännas tryggt att ha den hemma.

 

Uppsök alltid läkare första gången ditt barn haft en feberkramp. Dels för att se om febern beror på något bakteriellt som behöver behandlas och dels för att ni som föräldrar behöver information om det som hänt.

Det är normalt att vara väldigt trött efter en kramp, alla kroppens muskler har jobbat hårt.

Det du ska vara observant på är att barnet går att väcka efter krampen, så du ser att barnet inte går in i medvetslöshet. 

 
Oftast kommer det bara en kramp under samma feberperiod. Vissa barn får det igen vid nästa febersjuka och andra bara en gång under hela småbarnstiden.

 
Vissa får det inte alls trots många feberperioder. 

Vill du gå en barn-hlr kurs? Kontakta ulrika@extima.se

bottom of page