top of page

VATTKOPPOR

Vattkoppor - Vad är det?

Det är en vanlig virussjukdom som smittar väldigt lätt. Det är bra att ha ”klarat av” sjukdomen som barn, då det oftast är mycket besvärligare att drabbas som vuxen. Man blir helt enkelt mer allmänpåverkad och sjukare som vuxen. 
Vattkoppor smittar även innan blåsorna kommer, därför drabbas ofta hela förskolan. Från smittillfället och insjuknande kan det ta hela 20 dagar. Men oftast tar det ca 14 dagar. 


De första symtomen är feber, huvudvärk. 
Efter tre-fyra dagar dyker röda utslag/prickar upp. Oftast på magen. Sedan sprider de sig över hela kroppen. Ibland får man koppor även i slemhinnorna, ögon, munhåla och på könsorganen. Men vanligast är på kropp och i hårbotten.

vk.jpg

Utslagen är först röda och sedan fyllda med klar vätska, vatten. 
De kan klia ordentligt, och det finns en del tips för att dämpa klådan. 


Ha luftiga kläder som inte skaver och smiter åt. En gammal metod att dämpa klåda är potatismjöl, dock ej vetenskapligt bevisat, utan ett tips jag fick av en pensionerad barnläkare. Mer modernt är kylbalsam som finns på apoteket. 
Svalt vatten kan hjälpa. Och är det väldigt besvärligt finns det receptfria läkemedel, antihistamin, att ta till. Läs noga på förpackningen om åldersgräns för dessa. 
Alvedon gör främst att allmäntillståndet blir bättre så barnet orkar äta och dricka. Ipren bör undvikas vid Vattkoppor då de kan öka infektionsrisken.

Blåsorna skrumpnar och trillar av efter några dagar. När alla blåsor är torra, är barnet inte smittsamt längre.

Om barnet insjuknar med feber igen, efter att alla blåsor är torra, var observant, det finns en risk att drabbas av lunginflammation som en följdsjukdom av vattkoppor.

Vattkoppor ger oftast livslång immunitet. Men i väldigt ovanliga fall så har det hänt att en person drabbats två gånger av sjukdomen.

 

Bältros är en annan form av samma virus. Du kan inte få bältros av någon som har vattkoppor.

Däremot kan den som har bältros smitta en person som då får vattkoppor. Men då måste barnet/personen komma i kontakt med vattnet i en bältrosblåsa.

Vill du gå en barn-hlr kurs? Kontakta ulrika@extima.se

bottom of page