top of page

AFFEKTKRAMP

Affektkramp - Vad är det?

När små barn hamnar i affekt, dvs när de blir riktigt arga, ledsna, har ont eller blir rädda, kan det ibland utlösa en kramp som påminner om ett Epilepsianfall.

Barnet skriker, tappar andan, blir slapp eller stel i kroppen och okontaktbar. De tappar färgen i ansiktet, blir bleka och ibland blå runt munnen eller i hela ansiktet. 
Somliga rycker i både armar och ben.

Detta är en typ kramp. Det är ofarligt, men för att utesluta sjukdom som behöver behandling, ska du alltid uppsöka läkare om barnet haft en kramp. 

Finns det symtom som inte överensstämmer med en typisk affektkramp behövs utredning av barnläkare. Om kramperna håller i sig längre än vad som är vanligt eller om de kommer utan att barnet är i affekt. Utredningen kan betyda att barnet behöver läggas in på sjukhus för observation, provtagningar och olika undersökningar. 

 

Vanligast är att affektkramper debuterar runt 1-2 års ålder.
Det finns en viss ärftlighet.

Affektkramper avtar med barnets ålder, runt 5 års ålder har det oftast “vuxit bort” och kroppen hanterar sin ilska, rädsla eller smärta på ett mindre dramatiskt vis.

Detta är en klen tröst när man som förälder och barn är mitt i situationen. Extra påfrestande för alla inblandade blir det om kramperna kommer när man är i affären eller annan mer publik plats. Det är skrämmande i sig när barnet krampar, och är det dessutom människor runt omkring som reagerar med rädsla och stress blir situationen än mer påfrestande. 

Det bästa du som förälder/vuxen kan göra vid affektkramp är att behålla ditt lugn och fortsätta med det ni höll på med innan krampen kom. Att avdramatisera är viktigt.


Kramper av olika slag ska alltid tas på allvar.

 

Uppsök läkare för att ställa säker diagnos.

 

Var observant om krampen kommer utan affekt.

 

Vid kramp, lägg barnet på sidan så saliv som samlats i munnen kan rinna ut.

Efter krampen är det normalt att barnet är trött. Men du ska lätt kunna väcka, för att få respons så inte barnet gått in i medvetslöshet.

 

Vid minsta tveksamhet, uppsök läkare.

Vill du gå en kurs i barn-hlr? Kontakta ulrika@extima.se

bottom of page